Cup stacking – hvad pokker går det ud på?

Cup stacking – hvad pokker går det ud på?

Har du også set mange videoer på nettet af unge, ældre, kendte og i det hele taget bare mennesker, som bygger tårne af kopper på rekordtid?

Det kan være svært at følge med, men tro det eller ej, det er faktisk en sport! Det er altså ikke bare for sjov. For mange er det en livsstil, som de bruger mange timer på at øve – hver dag! De går til konkurrencer og stiller op til mesterskaber i sportsgrenen Speed Stacking.

Hvad går cup stacking ud på?

Cup stacking går ikke kun ud på fart, det handler om pression og koncentration. En ting er, at det skal gå lynene hurtigt, men det handler også om at stille kopperne op i forskellige positioner af tårne.

Cup stacking, eller sport stacking og speed stacking som sportsgrenen hedder, startede tilbage i de tidlige 80’ere i USA, nærmere Californien i en drenge og pige klub.

Cup stacking er blevet vanvittig populær verden over, da det giver de unge, ældre og kendte en mulighed for at vise hvor gode de er til at dygtiggøre sig. Som mennesker elsker vi ofte at konkurrere, så vi bliver hurtigt grebet af de små konkurrencer vi ser på nettet, og beslutter os for at prøve det af.

Det er vel egentlig også det som der er sket med The Cup Song og Peer Pong? Det er også en slags sportsgren et sted i verden.

Nå, nok om hvor fascinerende det er, og hvad der får os til at kaste ud i udfordringen. Hvad går det ud på? Basaltset går det ud på, at du har 12 kopper som skal stabels ovenpå hinanden på kortest mulige tid. Kopperne kan stables i forskellige tårne.

  • 3x3x3, der laves i alt tre tårne som hver består af 3 kopper
  • 3x6x3, der laves igen tre tårne, men her indeholder tårnet i midten 6 kopper
  • 6×6, der laves to tårne, som hver består af 6 kopper
  • 1x10x1, her er der tre ”tårne”. Egentlig er der kun et tårn i midten, som består af 10 kopper og 1 enkelt kop på hver side af tårnet.

Det handler nu om at stable kopperne i de forskellige kombinationer med bunden i vejret, hurtigst muligt og samle kopperne igen, uden hverken de stablede eller de samlede kopper vælter.

Vælter kopperne når de er blevet ”down stacked” og du har trykket dig ud på tiden, så tæller din tid ikke. Så uanset hvor hurtig du er, så kan det være underordnet, hvis dine kopper vælter når du har bosset dig ud på tiden.

Hvad skal du bruge af udstyr?

Nerd alert! Det er ikke lige meget, hvilket udstyr der bliver brugt. Faktisk er der en forholdsvis stor industri indenfor udstyr til denne sport, og det er lige så individuelt hvad du foretrækker, som det er når du skal vælge dartpile, eller hvilken kuglepen du skriver bedst med.

Kopperne har alle sammen huller i bunden. Det er nødvendigt at luften kan komme ud af kopperne, hvis du er professionel, kan den rigtige størrelse af huller, være afgørende for din tid. I denne sportsgren handler det ikke om minutter eller sekunder.

Nej, vi går lige takken videre og snakker millisekunder. Kan luften ikke komme ud af kopperne, så dannes der vakuum, og så kan kopperne være sværere at skille ad samt at samle igen. Udover hullerne i bunden, så har kopperne også forskellige overfalder, som giver forskellige greb. Vi kender det måske alle sammen.

Vi har et favoritcover til vores telefon, en yndlings kuglepen, eller et PlayStation stik som ligger bedre i hånden end andre. Det samme gælder for stacking cups.

Tidtagningsmåtten er også et must, hvis du skal gå hen og blive en pro. Måtten tæller automatisk din tid, ved at registrere dine hænder på måtten. Tiden starter, når dine hænder forlader pladen og stopper igen, når hænderne er tilbage på måtten.

Cup stacking er for alle

Cup stacking er for mange måske meget misforstået, da vi tror det er en sjov gimmick og en af de små lege ud udfordringer som har, og stadig florerer på nettet. Men det er altså en sportsgren.

Når vi snakker sportsgrene, så tænker vi som regel at de ældre er bedre end børnene. Men nej… lige præcis i cup stacking må vi se os slået af de helt unge talenter.

Det må have noget med at gøre, at de unge har mere fritid, og er vi som er lidt oppe i årene, har sværere ved at indlære nye ting og fingerfærdigheder. Det er heller ikke kun på den anden side af Atlanten, hvor cup stacking er et hit.

Herhjemme kom det for alvor frem i 2011, hvor bl.a. Ramløse, afholdte den første officielle speed stacking tournament på en lokal skole.

Alle kan blive grebet af den spænding det giver at konkurrere i at være den hurtigste til at få de kopper op og stå i et tårn, uden at vælte.

Vil du se, hvordan man gør i ”slow motion”? Så ser her, hvor Steven Purugganan, som har slået flere verdensrekorder, viser hvordan du laver et sæt 3x3x3.